Nieuwsbrief HOSA

Beste familie en vrienden, leuk dat jullie onze nieuwsbrief lezen! Deze keer is Henk aan het woord.

Hope men
Elke woensdag- en vrijdagavond organiseren we mannenavonden. De invulling is redelijk flexibel maar we beginnen met de leiders om zes uur met gebed en rijden daarna naar de verschillende communities om de mannen uit te nodigen en op te halen. Om zeven uur doen we vaak een check-in, om te zien hoe het met iedereen gaat. Daarna een half uurtje worship via YouTube en daarna hebben we een spreker. Eén van de doelen is om de mannen te motiveren om stappen te zetten om hun leven te veranderen. Wij staan om ze heen om ze daarbij te helpen. De groep mannen die terug zijn gekomen uit verschillende rehabs (afkickklinieken) en nog steeds clean zijn groeit en zij kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe het hun is gelukt.

Hieronder een impressie van onze gezamenlijke maandelijkse worship evening met Hope Men en Hope Ladies.

Alpha cursus en Alpha weekend

Tijdens de afgelopen Hope Men avonden hebben we de Alpha Cursus gedraaid en afgelopen weekend zijn we met de harde kern een weekend weg geweest. We hadden vier verschillende sprekers van vrijdagavond tot en met zondagochtend. Een super gezegend weekend, met als afsluiter de doop van acht mannen op het strand van Gordonsbay. Onze pastor Collin van de Common Ground Church waarbij wij zelf kerken in Kaapstad heeft de mannen gedoopt.

b368fd13-2dbd-4edf-9b21-3d0a480d6ef3
03f30e44-b5d0-4981-a88e-a632b4df8cf4
0bec36fb-28d1-4a6d-9477-61ae44fcf85a
349dc3b8-8719-4bca-b4d3-30714ace8df2
0f8ad0b6-4fa5-4529-911a-7fc3ad49a576
a07e749f-baca-472c-862b-1394839cf01f

Bezoek afkickklinieken (rehabs) rond Johannesburg

Vorige maand ben ik samen met Ricky en Marco op bezoek geweest bij vier verschillende rehabs rondom Johannesburg om tien mannen te bezoeken en te bemoedigen. We bespreken dan ook globaal de stappen na de rehab om een traject te kunnen gaan voorbereiden. Ook is het belangrijk om het contact met de rehabs als partners te versterken. Het hebben van een goed beeld van een rehab en hun werkwijze is belangrijk om onze mannen zo goed mogelijk voor te bereiden en de kans op een succesvol afkickproces te vergroten.

Hieronder een getuigenis/groet van één van de mannen in de rehab.Traject na de rehab

Het is bijzonder dat zoveel mannen de stap zetten richting rehab en het programma succesvol afronden. Het is alleen daarna bij terugkomst best nog een uitdaging om de volgende juiste stappen te zetten. Een hele mooie optie is het Life Change programma van de organisatie U-Turn. Op dit moment hebben we vier mannen en een vrouw in dat traject zitten. Omdat er veel mensen terug kwamen uit de rehab, en U-Turn een beperkte capaciteit heeft, zijn we zelf ook begonnen met het draaien van een Step-up programma vanuit het Hope Centre. Beide programma’s bereiden mensen voor om zelfstandig te leven en een baan te vinden en te houden. Ook zijn beide programma’s gebaseerd op het geloof dat God een mooi plan voor ons leven heeft en ons kracht kan geven om trauma’s te verwerken en motivatie om onze levensstijl te veranderen.

 

Nieuw U-turn Centrum in Muizenberg

Een hele mooie gebeurtenis in de afgelopen maand is de opening van het U-turn Centrum in Muizenberg. Na een lange tijd van overleg met verschillende kerken, lokale bestuurders en een organisatie die Muizenberg schoon en veilig moet houden is het dan eindelijk gelukt! Een plek waar daklozen kunnen komen voor ontbijt of lunch mits ze meedoen aan een sessie/werk. Het idee is om de mensen op de straat niet meer te helpen aan geld of voedsel, maar met een duurzamer alternatief. In dit centrum zijn hulpverleners aanwezig die een relatie opbouwen met de mensen en ze motiveren om te veranderen en de uitweg laten zien. Het was een behoorlijke uitdaging om een gebouw te vinden, want niet iedereen zit op zo’n plek te wachten. Omdat een kerkgemeente nu gebruikt maakt van het recent aangekochte Ubuntu Center van YWAM Muizenberg, kwam er een gebouw vrij vlakbij de spoorbrug waaronder veel mensen slapen/leven.

20ad5202-fedb-4ec2-ad53-30318cfab9e3
075b3553-ad94-4a5b-bd5e-adce30e049f8
3978545f-20ab-438f-b60c-f3248af6a66d
5137aab3-0376-48ff-8cc2-de6b9df87987

Op dit moment zijn er ook gesprekken gaande met het bestuur van het iets verderop gelegen Simonstown. We hopen dat ook hier in de nabije toekomst een Centrum van U-turn geopend kan worden.

Passend werk

Naast het uitbreiden van de plekken in het U-Turn programma en ons Step-up programma ben ik ook bezig om te kijken naar geschikte en passende werkplekken voor degenen die hiervoor klaar zijn. We zoeken bijvoorbeeld bedrijven die werk-trainingsplekken kunnen bieden. Via U-turn zijn er mogelijkheden om na het voltooien van het Life Change programma aan het werk te gaan in de retail. De wens voor de komende tijd is om dit uit te breiden met mogelijkheden in andere branches.

Wij als gezin

Henk: Ik zit lekker in mijn vel en geniet van werk en gezin, verder ben ik dankbaar dat mijn pols goed hersteld.

Linda: Ik ook! Daarnaast weet ik niet of het komt doordat we nog vaak gebroken nachten hebben of dat het nog een nasleep is van corona wat ik in januari gehad heb, maar ik zou wel graag weer wat meer energie willen hebben. Twee weken terug kwam een vrouw die ik begeleid had binnen drie dagen terug uit een rehab. Ook hoor je hier soms gruwelijke verhalen van wat iemand overkomt. Ik merk dat dat soort dingen wel een impact op me hebben.

Micha (bijna 6): Hij had even tijd nodig om te wennen, maar hij gaat nu met plezier naar zijn nieuwe school. Hij kan zich wat betreft het Engels spreken goed redden. Hij leest al zelf boekjes en geniet ervan dat hij steeds meer (zelf) kan.

Felie (net 3 geworden): Wat erg jammer is, is dat er nog een voortandje van Felie eruit moet. Na de val in Nederland is nu ook de wortel van deze tand al opgelost en gaan ontsteken. Verder gaat het erg goed met haar. Ze gaat met erg veel plezier naar een speelschooltje, het liefst elke dag in een roze ‘feestjurk’.

Liane (1): is nu echt een klein meisje en behoorlijk avontuurlijk. Als de voordeur open gaat rent ze er naar toe om hopelijk mee te worden genomen. Ze klimt overal bovenop en laat het goed horen als ze het ergens niet mee eens is.

Kleintjes worden groter..

Graag vragen we gebed

  • voor het werk van U-turn onder de daklozen in Muizenberg
  • voor meer passende werkplekken voor degenen die succesvol een afkicktraject hebben doorlopen
  • voor meer passende werkplekken voor degenen die succesvol een afkicktraject hebben doorlopen
  • voor de connectie met een lokale kerk in Strandfontein
  • voor bescherming voor ons gezin
  • voor energie om voor onze jonge kinderen te zorgen en ook teleurstellingen in ons werk op te vangen
  • we zijn dankbaar voor zoveel mooie dingen in ons leven en jullie ondersteuning waardoor we dit bijzondere werk kunnen doen!

Fijn als je ons of ons werk wilt ondersteunen!

Stichting JmeO te Heerde (belastingaftrekbaar)

NL38RABO 0326 5210 62

o.v.v. Project 2332 7de Laan (Deze giften kunnen we gebruiken voor ons persoonlijk levensonderhoud)

of o.v.v. Project 2960 Sponsor Hope (Deze giften gebruiken we voor de verschillende projecten van ons werk. Neem gerust even contact met ons op.)

Een lieve groet van ons! Henk en Linda, Micha, Felie en Liane
Onze website is www.henkenlindainafrika.nl