Nieuwe post op ZOA Business Ambassadors Cambodia

Zaterdag 19 okt 2019

Een prachtige dag, de zon schijnt in ons hart en aan de lucht. Na het ontbijt lopen we naar het dorp, met veel bedrijvigheid. Er is een veemarkt vandaag, van heinde en ver komen de koeien, geiten en zelf een paar dromedarissen naar de markt.
Dus business in het dorp, het trekt echt veel mensen en dit is voor het dorp heel goed qua ontwikkeling.

Deze dag gaan we op stap om onze Livelihood projecten te bekijken en treffen we ook Practica, die ons advies geeft over het irrigeren van het land via zonne energie. De afgelopen week hadden de mensen van practica de tijd gehad om alles in kaart te brengen en diverse putten te slaan of er op een goedkope manier water kan worden gepompt en gebruikt.
We hebben twee boeren groepen van beide 20 families bezocht en zagen een mooie ontwikkeling op het gebied van het verbouwen van diverse groenten.
We zagen dat de tricycles goed werden gebruikt er stond 7800 km. op de teller.
Ook Practica stelde vast dat er voldoende potentie is om langs de rivier dit aan te pakken. ( de rivier die overigens nu vol stond met water, iets bijzonders in deze tijd van het jaar)
Een nieuwe Solar pomp werd geïnstalleerd en uiteindelijk zagen we dat het werkt. Wel hebben we nog vele vragen omtrent het systeem en dan vooral over onderhoud.
Aan het eind van de dag gaf Practica een goede presentatie waar we wat mee kunnen en zeker verder gaan bespreken.

Al met al een fijne dag, die iets langzamer verliep, mede ook omdat we alles op film hebben vastgelegd door de filmploeg.

Maandag 21 okt 2019

 

Door slechte weersomstandigheden kunnen we niet alles doen zoals we gepland hadden. De groep splitst zich vandaag.
Na het ontbijt en de ZOA weekopening, vertrekt het andere deel van de groep naar jongeren die in het project een opleiding krijgen om een eigen shop te runnen.
We bezoeken een salon ( hairextensions ) een naaisters en als laatste een groep jongeren, die motoren aan het repareren zijn.
Dit ziet er prima uit, hun leven is beduidend verbeterd. En zo zitten er 50 jongeren in dit project. Allen wilden in de toekomst groter worden en uitbreiden.
Daarna bezoeken we twee groepen beekeepers. Daar worden we ontzettend blij, de hives worden eigenhandig gemaakt en alle hives die in het veld hangen waren bevolkt met bijen.
Drie keer per jaar wordt er geoogst en dat levert gemiddeld 60 kg per hive op.
Begrijpelijk dat hun leven hier gaat veranderen. Jan controleert de suiker gehalte nog even dit is super voor elkaar. Hij is erg enthousiast en geeft de voorzitter een beschermingskap tegen het prikken van de bijen.
Onze werpt ook nog even een speciaal ook op de suikergehalte. Als laatste deze dag bezoeken we een business leen groep, deze bestaat 20 personen ( 2 mannen 18 vrouwen.) Elke week komt deze groep bij elkaar, nu vanaf juni.
De bedoeling is dat als er ongeveer 500 euro in de pot zit, er geleend kan worden binnen de groep om business te doen. Er moet terug betaald worden met rente. Ook wordt er een kleine pot gevormd voor sociale voorzieningen.
Opnieuw een enerverende dag.