Stichting Charis

Allereerst willen we Rocks Foundation hartelijk danken voor de gift die we mochten ontvangen. Wij zijn Olivier en Debora Habnit – van der Wielen. Samen met ons zoontje Boaz (4 maanden oud) wonen we in Floreşti, Roemenië. We werken als vrijwilligers voor Stichting Charis en zetten ons als team van Roemenen en Nederlanders in voor Roma (zigeuners) in een arme wijk in Floreşti. Veel Roma leven in Roemenië aan de rand van de samenleving. Ze zijn anders dan de Roemenen en vaak worden ze gediscrimineerd. Voor veel kinderen is het moeilijk om school af te maken.

We helpen de gemeenschap op verschillende manieren. Drie van onze Roemeense collega’s zijn bevoegd om onderwijs te geven in het basisonderwijs. Zij helpen wekelijks zo’n 50 kinderen die naar de basisschool gaan met hun huiswerk en de vakken waar ze niet zo goed in zijn en stimuleren de kinderen om in ieder geval 8 klassen af te maken. Verder helpen ze hen in hun sociale ontwikkeling.

Naast onderwijs draaien we elke week verschillende programma’s voor vrouwen, tieners en kinderen en is er elke zondag een kerkdienst. In de programma’s staan liefde voor God en de naaste centraal en leert ieder op zijn/haar eigen niveau meer uit de Bijbel. Tijdens de programma’s zijn er ook altijd ontspannen momenten bijvoorbeeld voor spelletjes of gezellig met elkaar koffiedrinken. Ons grote verlangen is dat er nog een groep voor mannen komt. Zij zijn niet gemakkelijk te bereiken met het evangelie.
Verder komen er elk jaar groepen uit Nederland om ons en de mensen uit de wijk te helpen. In de afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld veel mensen kunnen helpen om hun huis te verbeteren, zodat ze goed bestand zijn tegen de strenge winters die er in Roemenië kunnen zijn.

Mocht u meer verhalen willen lezen of meer informatie willen hebben dan kunt u terecht op de website van Stichting Charis: stcharis.org.