Haltepunkt E

Dertig jaar geleden viel de Berlijnse muur. Het ijzeren gordijn verdween en de koude oorlog was voorbij. Duitsland, hét land waar Oostblok en westerse wereld bij elkaar kwamen, werd weer één. Het socialistische oosten, de DDR, werd gerenoveerd. Nieuwe wegen, gerestaureerde binnensteden, beter lucht… Goed nieuws toch?
Een grote groep mensen in het oosten van Duitsland – de voormalige DDR – kwamen niet mee in zoveel verandering. Ze misten de aansluiting op de arbeidsmarkt. Het nieuwe systeem met z’n welvaart en nadruk op eigen verantwoordelijkheid was voor sommigen een brug te ver. Gezinnen en families kwamen terecht aan de onderkant van de samenleving. Het socialisme in de DDR leerde mensen dat God niet bestaat: De staat en regering zorgden voor je geluk. Maar als de staat je niet gelukkig maakt, je financieel niet mee komt en God niet bestaat… wat blijft er dan nog over?
De zendingsorganisaties GZB en ECM werken samen met de Freie evangelische Gemeinde aan kerkplantingen in het noordoosten van Duitsland. Het Goede Nieuws van Jezus maakt écht gelukkig en laat je niet in de kou staan. 

 

Haltepunkt E in Rostock Evershagen is zo’n kerk. Initiatiefnemers zijn Gerrit en Jorine van Dijk. Haltepunkt E zorgt voor meer samen in een anonieme, grauwe wijk. Voetballen, koffie drinken, barbecueën, knutselen en het leven delen: Goed nieuws moet je zijn, voordat je erover kunt praten. Want ook dat wil Haltepunkt E: mensen helpen te ontdekken wie alles anders maakt: Jezus Christus.
De Rocks Foundation heeft ruimtes waarin Haltepunkt E deze activiteiten plaats kan laten vinden mede mogelijk gemaakt. Fantastisch! Heel erg bedankt!
Gerrit van Dijk